Rauwe versvlees voeding past het beste bij het verteringssysteem van een carnivoor, zoals een hond en kat.

Honden kunnen een gering aandeel plantaardig materiaal verteren. Katten zijn echter 100% carnivoor en hebben geen plantaardig voedsel nodig in hun dieet. De meeste honden vinden rauwe versvlees voeding heerlijk vanwege een natuurlijke vleessmaak, boordevol gezonde eiwitten en vetten! Bovendien is het makkelijk verteerbaar en goed bruikbaar voor het lichaam. Een goede darmflora is cruciaal voor een goede weerstand en dus gezondheid.

Katten zijn helaas vaak wat lastiger te overtuigen aangezien kattenbrokjes veel smaakstoffen bevatten die voor katten onweerstaanbaar zijn maar niet heel gezond. Met katten zal je dus wat creatiever moeten zijn en uitproberen wat goed gegeten wordt, vaak een variant met vis is een goede optie.

Wat zijn de voordelen van rauwe versvlees voeding?

  • Het bevat goede bacteriën die de darmflora in een goede conditie houden en daardoor zorgen voor een betere afweer en dus gezondheid.
  • Het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam en belast daardoor de organen minder
  • De voeding is niet verhit waardoor de voedingswaarde grotendeels behouden blijft en in de natuurlijke vorm aanwezig is
  • Het bevat bioactieve stoffen, die niet of heel weinig in verhitte voeding zitten zoals bijvoorbeeld taurine en carnitine. Dit zijn echter wel essentiële stoffen voor katten en honden.
Rauwe versvlees voeding kan ook heel goed worden ingezet bij een vermoeden van een voedselallergie of voedselintolerantie, het zogenaamde eliminatie-dieet. 
 
Het is het beste om regelmatig complete rauwe versvlees voeding te voeren, maar het kan ook eventueel gecombineerd worden met andere soorten voeding zoals brok of blikvoer. Het is uiteraard afhankelijk wat u graag voert aan uw huisdier en wat u huisdier graag eet.
 
KVV’s zijn zogenaamde Complete versvlees voedingen, hiermee geeft u uw huisdier een goede basisvoeding. In sommige KVV’s worden premixen gebruikt, die vitaminen en mineralen bevat die in vlees in mindere mate voorkomen. Naturis en Dogs Perfect bevatten dergelijke premixen. Kivo en Darf bevatten geen premixen.
 
Voor honden raad ik u aan voldoende varianten (minimaal 4 verschillende diersoorten, pens, vis) te voeren. Ook het toevoegen van groenten is aan te bevelen, dit kunt u kopen in de vorm van diepvries Kivo groenteworstjes of zelf groenten eventueel blancheren en pureren. Groenten bevatten heel veel nuttige stoffen voor de darmflora van uw hond en zijn in weliswaar beperkte mate, een onmisbaar onderdeel van zijn voeding. Bovendien zijn noten en zaden ook een welkome aanvulling en het beste kunt u deze weken en daarna pureren (eventueel door een zelfgemaakte groentemix)