Bij Pure Instinct worden alleen de verse én de beste ingrediënten gebruikt.
 
Zo bestaan de rauwe vleesmixen onder andere uit:
 
- Bevleesde karkassen van; kip, konijn, eend, geitenbokjes of kalkoen. Mooie pure ingrediënten die voorzien in de aanvoer van o.a. de juiste hoeveelheid calcium voor zowel volwassen honden als puppy’s.
 
- Spiervlees; er worden enkel échte stukken spiervlees voor onze kvv’s gebruikt. Dus geen MDM¹ vlees, slokdarm, huiden, etc, maar puur vlees dat nog alle aminozuren (bouwstenen eiwitten), vitaminen en mineralen bevatten. Daarom kan het soms zijn dat u ‘slierten’ vindt in onze mixen; dit zijn de vleesvliezen; elke spier zit namelijk ‘ingepakt’ in een vlies. Deze vliezen zijn vrij taai en worden niet altijd fijn gemalen door de machines. Geen enkel probleem voor uw hond, het laat enkel zien dat we dus inderdaad werken met puur spiervlees. 
 
 - Organen; in al de mixen wordt een combinatie van alle belang waarbij in elk geval altijd hart en lever worden gebruikt (onmisbaar vanwege de vele vitaminen en mineralen), soms pens (afhankelijk van de diersoort), maagjes (kip), en soms wat long.
 
- Essentiële vetzuren; dit zijn vetten die een hondenlichaam niet zelf (voldoende) kan maken, en voor de aanvoer ervan afhankelijk is van voeding (of supplementen). Essentiële vetzuren voor de hond zijn o.a. linolzuur, EPA en DHA en alfa-linoleenzuur. Deze laatste dient dan te worden omgezet in het lichaam in EPA en DHA. Omdat bv. atopische honden (allergie voor een stof uit de omgeving, bv. pollen) de omzetting van alfalinoleenzuur naar EPA en DHA gebrekkig kunnen maken en toevoeging ervan juist problemen kan veroorzaken, hebben wij ervoor gekozen om wel wat linolzuur uit zonnebloemolie toe te voegen (nodig voor opbouw huidbarrière) en om daarnaast direct de EPA en DHA toe te voegen uit Schotse zalmolie.
 
- Verse groenten mix; wij werken met verse seizoensgroenten; elke batch bevat een unieke mix van rauwe, fijngemalen groenten. Een hond kan zelf niet de cellulose (houtachtige stof) uit plantmateriaal verteren. Om de gezonde inhoudsstoffen (vitaminen, mineralen, antioxidanten, verschillende vezels) toch beschikbaar te maken voor de hond,  worden de plantencellen mechanisch kapot gemaald. Ondanks het feit dat de hond een carnivoor is, zijn de gezonde bacteriën die zo belangrijk zijn voor een goede gezondheid en goed werken immuunsysteem, voornamelijk vezel verteerders. Daarnaast geven vezels volume aan de darminhoud en dragen op die manier bij aan een goede ontlasting.
 
- Passende en uitgebreide premix; een premix is een vitaminen- en mineralenmix die exact is afgestemd op onze ingrediënten. Ondanks het feit dat er gekozen is voor de meest hoogwaardige ingrediënten en een uitgebreide variëteit hierin, is een rauw vleesvoeding zonder premix NIET compleet volgens de geldende richtlijnen. Pure Instinct heeft een zeer uitgebreide premix samengesteld, zodat honden verzekerd zijn van de juiste hoeveelheid én de juiste verhouding vitaminen en mineralen! Deze vitaminen zijn veelal synthetisch; ook hiervoor is bewust gekozen omdat sommige vitaminen in hun natuurlijke vorm te instabiel zijn en dus niet de t.h.t.-datum halen en/of niet werkzaam zijn en er alsnog tekorten kunnen ontstaan.
 
¹Meat/MDM (Mechanically Deboned Meat) of MRM vlees wordt geproduceerd met een separator die het vlees onder druk scheidt van het bot. Dit resulteert in een bijzonder fijn product met relatief weinig structuur (paté-achtig). In de humane voedselindustrie onder andere vaak verwerkt in hot dogs, (rook)worsten, kip nuggets, enz. Dit MDM vlees is qua nutriënten niet te vergelijken met puur spiervlees.